Just another weblog
Wednesday December 13th 2017

Żeby dobrze się odżywiać trzeba jeść błonnik

Błonnik pokarmowy opisuje się jako produkowane przez rośliny wielocukry oraz ligniny, niepodatne na wpływanie fermentów trawiennych układu pokarmowego ludzkiego ciała. Błonnik prezentuje się też jako jadalne polisacharydowe kawałki organizmów roślinnych (i ich pochodne) nie ulegające trawieniu oraz absorpcji z jelita cienkiego, poddające się jednak cząstkowej bądź kompletnej fermentacji mikrobiologicznej w jelicie wielkim W skład błonnika trafiają: celuloza hemicelulozy, pektyny, ligniny jak również łańcuch pozostałych związków Jest więc błonnik elementem skomplikowanym. Posiłki obfitujące w włóknik, są naturalnie opływające w wiele substancja generowanych przez komórki roślinne, np. sterole roślinne, białka krzemiany, glikozydy, kwas fitynowy, i ponadto witaminy jak też minerały. Czasami do włóknika kwalifikuje się podobnie tzw. oporną skrobię, która wydziela się w czasie przebiegów technologicznych (takie jak. w toku gotowania jarzyn bądź też w czasie wytwórczości płatków śniadaniowych). W pożywieniu są występują dwie przewodnie części włóknika – nierozpuszczalna oraz rozpuszczalna. Procesy fermentacyjne bądź gnilne przygotowywane przez mikroorganizm jelitowe zmieniają błonnik na pojedyncze związki: cukry, aminokwasy, oraz w dalszych krokach również na krótkołańcuchowe kwasy karboksylowe – propionowy, bursztynowy, masłowy, mlekowy, octowy, jak też gazy jelitowe (CO2, wodór, metan, gazowe substancje siarki). Wyliczone lipidy, spełniają pożyteczne role w jelicie (błonce śluzowej) oraz w całkowitym organizmie. Są one przyswajane do środka komórek nabłonka jelitowego a następnie zużywane jako energetyczny substrat (oddają choćby 10 % zapotrzebowania energetycznego układu). Dotarcie włóknika do światła okrężnicy wpływa na zbiór mikrob w niniejszym miejscu. Modyfikacjom może ulegać zarówno zestaw gatunkowy bakterii jak i natura metabolitów produkowanych przez bakterie.

Related Tags: , ,

More from category

Żeby dobrze się odżywiać trzeba jeść błonnik. Cz. II

Okrężnica to niezmiernie zawiły siedlisko, w którym łącznie goszczą wielorakie rodzaje bakterii. Są wśród [Read More]

Interesting Sites

    Archives